Linda Bergrothin suunnittelema installaatio Alcovassa
Takaisin artikkeleihin

Linda Bergrothin suunnittelema installaatio Alcovassa

Teos säihkyy värejä vanhan leprasairaalan pylväskäytävässä

Linda Bergroth on suunnitellut Duratille Milanon Design Weekin Alcova-tapahtumaan huikean installaation. Se on rakennettu vanhan milanolaisen leprasairaalan porttirakennelman sisään. 1400-luvulta peräisin oleva komea kivirakennelma on siirretty Alcovan toisen tapahtumakohteen, Villa Bagatti Valsecchin vehreään puistikkoon jo 1800-luvulla.

Lindan teos ammentaa inspiraationsa pylväikön maanläheisestä värimaailmasta. Rohkea kokonaisuus perustuu Duratin värien ja kuosien moninaisuuteen. Installaatio hehkuu maan, veden ja auringon sävyissä.

 


Linda Bergroth kertoo suunnittelutyönsä perusteista:

Suunnittellessani Duratin showroomia Helsinkiin tavoitteena oli esitellä mahdollisimman laajasti Duratin käyttömahdollisuuksia ja irrottautua konventionaalisista materiaalikompositioista. Ennakkoluulottomilla väri- ja kuosiyhdistelmillä on tarkoitus vapauttaa suunnittelijat näkemään materiaalin käyttömahdollisuuksia laajasti ja löytämään oman tapansa käyttää Duratia.

Materiaalien runsaudella on vahvat juuret italialaisessa, klassisessa kiviarkkitehtuurissa, jossa samassa tilassa on saatettu käyttää kymmeniä eri kivilajeja ja -kuoseja. Modernistit, kuten Gio Ponti, jatkoivat samaa perinnettä astetta kirkkaammilla kivilaaduilla. He suunnittelivat esimerkiksi kiviportaita, joissa jokainen askelma oli eri väriä. Postmodernisteista Memphis-ryhmä ja Ettore Sottsass veivät ajattelun synteettisiin materiaaleihin, yhdistellen villisti eri kuoseja ja värejä.

Olen itse elänyt lapsuuteni 80-90 luvulla ja ollut obsessoitunut italialaisista vaatemerkeistä, muotoilusta, graafisesta suunnittelusta ja sisustuksesta. Näin jälkikäteen on ollut kiinnostavaa huomata, kuinka suoraan ne ovat vaikuttaneet omaan suunnitteluuni sekä väri- ja materiaalimieltymyksiini.

Näistä henkilökohtaisista ja historiallisista syistä tuntuu merkitykselliseltä pystyttää Duratin installaatio juuri Milanoon ja Villa Bagatti Valsecchin ympäristöön. Kuten kierrätettyyn muoviin pohjautuva Durat-materiaali, paviljonki rakennuksena on “upcycled".

 

Rohkea värisuunnitelman toteuttaminen oli mahdollista Duratin väri- ja kuosivaihtoehtojen äärimmäisen laajuuden ja joustavuuden ansiosta. Installaatio on syntynyt 27 värin ja kuosin kollaasista.

 

Uuden Durat Plus –tuotteen ensiesiintyminen

Installaatiossa on esillä myös uutuustuote Durat Plus. Durat on kehittänyt komposiittimateriaalin, jossa ensimmäisenä maailmassa yhdistetään kierrätysmateriaalista valmistettu PET-hartsi ja kierrätetty solid surface -komposiittimateriaali. Durat Plus sisältää noin 80 prosenttia kierrätysmateriaalia.

Porta dei Colorin näyttävä pöytätaso on valmistettu uudesta Durat Plus -materiaalista. Sillä on selvästi omaleimainen ulkonäkö, joka erottuu perinteisestä Durat-kuosista: tasaista pohjaväriä täplittävät kierrätetystä komposiittimateriaalista valmistetut tehosteväripilkut. Uusi Durat Plus sisältää noin 80 prosenttia kierrätysmateriaalia.

Maailman ensimmäinen PET-hartsia ja kierrätettyä komposiittia yhdistävä materiaali lanseerattiin Milanon Design Weekillä 2024.

 

15.4.-21.4. Alcova Milano 2024, Milano Design Week

VILLA BAGATTI VALSECCHI
VIA VITTORIO EMANUELE II, 48
VAREDO